layoutelementlayoutelement
 

4.Maj Kollegiet

4.maj kollegiet

4. maj Kollegiet.

Efter Anden Verdenskrig oprettede Frihedsfonden en række kollegier rundt om i Danmark. Kollegierne skulle stå til minde om frihedskampen under besættelsen og alle ni kollegier fik derfor navnet 4. Maj, opkaldt efter datoen for befrielsen. Kollegiet i Horsens blev til i et samarbejde mellem Frihedsfonden og Horsens Teknisk Skole. Ove Boldt blev arkitekt på byggeriet som kom til at ligge i Geneesesgade.

På kollegiet er opsat en mindetavle over de lokale modstandsfolk, der faldt under krigen og her mindes kollegiets beboere hvert år 4. maj. Kollegiet har plads til 40 beboere, og værelserne var i begyndelsen fortrinsvist forbeholdt studerende, der enten var tidligere frihedskæmpere eller efterkommere af disse. I dag er det de færreste af kollegiets beboere, der bliver tilbudt bolig på det grundlag. Kollegiet i Horsens har en del faste traditioner. Der bliver f.eks. to gange årligt kåret en Mr. og Mrs. 4. maj og alle nye beboere døbes kort tid efter indflytning.


(Oplysningerne stammer fra Byarkivets indkomstjournal 1981-012 og jubilæumshæftet: 4. Maj Kollegiet i Horsens 1949-1999. 1999).

Skrevet af Anne Sofie Krogh.

Indholdsansvarlig Vibeke Lerche, kuvl@horsens.dk