layoutelementlayoutelement
 

De dødes sten

plakat

DE DØDES STEN

Gravminder på Horsensegnen.

Udstillingen åbner den 13. maj og slutter 17. december 2008.

Tirsdag den 13. maj 2008 åbner Byarkivet en udstilling, der handler om den rige skat af gravminder, som findes på vore kirkegårde. En spadseretur på en kirkegård er meget ofte en smuk og enestående oplevelse, hvor stenene over de døde føjer sig ind i den særlige havekultur, som vore kirkegårde udgør.

På Byarkivets udstilling har vi valgt at vise nogle af de mange udformninger af gravsten som, på trods af deres alder, endnu kan ses på kirkegårdene omkring Horsens. Mange af disse er registrerede eller fredede ifølge den lov om registrering af gravminder, der blev vedtaget i 1986. Med denne lov stadfæstedes gravminderne som en vigtig og umistelig del af vores fælles kulturarv.

Støbejernskorset og smedejernskorset hører til blandt de ældste gravminder og erstattede trækorset, som blev sat på mange grave i ældre tid.

I sidste halvdel af 1800-årene fik flere og flere mennesker råd til at sætte et gravminde i sten over deres døde, og steler, himmelporte, obelisker, grotter, bautasten og tavler dukkede op overalt både på landsby-og købstadskirkegårde.

Eksempler på den store variationsrigdom hvad angår gravsten, som tidligere herskede på vore kirkegårde kan ses på udstillingen, der er åben indtil den 17.december 2008. Måske kan Du her få en god ide til hvorledes dit eget eller familiens gravminde skal se ud ?