layoutelementlayoutelement
 

Fjerne forbindelser

På billedet ses en sukkertop, som dem, der sendtes fra De vestindiske Øer til Danmark.

 

FJERNE FORBINDELSER


Det russiske hof og dets forbrug af madvarer fra fjerne egne af jorden i årene mellem 1780 -1807


Bambusskud, soja og te fra Kina, vin fra Sydafrika, sukker fra De vestindiske Øer og ris fra South Carolina stod alt sammen på bordene ved det lille russiske hof i Horsens i årene mellem 1780-1807.

Mellem Horsens og klodens fjerneste egne var der jævnlige forbindelser i denne periode, og hoffets madindkøb viser, at mange af de madvarer, som vi i vore dage regner for helt moderne, har været i brug i flere hundrede år.

Appelsiner, citroner, olivenolie og spanske ansjoser var ikke noget sjældent syn, hverken hos byens fornemste familier eller hos byens borgere.

De 4 russiske fyrster

De fire russiske fyrstelige, der holdt hof i Horsens i årene mellem 1780 og 1807.

Udstillingen fortæller i tekst, genstande, billeder og dufte om forbindelsen mellem Horsens og resten af verden i 1700-årene og om det lille russiske hof, der boede i Horsens. I 1780 ankom to prinser og to prinsesser til Palæet på Torvet, hvor de alle levede til deres død. Den sidste af de fyrstelige døde i 1807, hvorefter hoffet langsomt nedlagdes. Hoffet havde ca. 40 ansatte og ca. 30 spiste hver dag ved et af Palæets spiseborde. Regnskaberne for denne hofholdning er stadig bevaret (og ligger på Rigsarkivet) og derfor er det muligt at fortælle om de mange madvareindkøb, som hoffet foretog.Udstillingen er åben fra 9. november 2010 – 21. december 2011 (forlænget!)

Tirsdag kl.10-14, onsdag kl.10-17 samt den første lørdag i måneden.

Adgang er gratis.